Ben jij ook zo een avocado fan? En weet jij eigenlijk wel waarom? Behalve dat de het goede vetten zijn?
Leuk weetje.. De avocado is gen groenten, maar een fruitsoort. Wat maakt avocado nou zo gezond? Terwijl het meeste fruit een relatief hoog koolhydraatgehalte heeft, bevat de avocado juist bijzonder veel gezonde vetten, vitaminen en andere voedingsstoffen. Verschillende onderzoeken bewijzen dan ook dat avocado gezond is en tonen zelfs aan dat de vrucht het cholesterolgehalte verlaagt, een beschermend effect heeft voor de ogen en goed is voor de huid en het hart. Verder kan het ook behulpzaam zijn het afvallen te bevorderen. De avocado bevat meer gezond vet dan alle andere vruchten en relatief weinig verzadigd vet, dat ook wel het ‘slechte’ vet genoemd vanwege het ongunstige effect op het cholesterol. Ondanks de hoeveelheid vet, bestaat de avocado voor meer dan 70 procent uit water. Verder is de vrucht rijk aan kalium en bevat deze 0.4 mg ijzer. Wat de avocado ook onderscheidt van andere vruchten, is de variatie aan voedingsstoffen. Deze bevat namelijk meer dan 15 verschillende vitaminen en mineralen. Vooral de grote hoeveelheid vitamine E is erg gezond, omdat deze anti-oxidant de celvernieuwing bevordert. Ook levert de vrucht bijzonder veel vezels, wat weer goed is voor de darmfunctie! Avocado en Afvallen De avocado heeft weleens een slechte naam gekregen omdat veel mensen denken dat het hoge vetgehalte een gewichtstoename veroorzaakt. Toch gaat dit niet helemaal op. Een avocado bevat namelijk bijzonder weinig ‘netto’ koolhydraten vanwege de vezels, die bovendien de bloedsuikerspiegel positief beïnvloeden, wat op lange termijn gewichtstoename voorkomt. Hoe vaak moet je een avocado eten om de gezondheidsvoordelen te behalen? Deze gezondheidsvoordelen kunnen het best bereikt worden door 1 a 2 keer per week een avocado te eten. Om dit optimaal te benutten is het van belang om de avocado op het goede moment te eten. Je kunt de rijpheid testen door zachtjes met je vingers tegen de schil te drukken. Als deze meegeeft, is dat het goede moment om te eten.
0 Reacties
De combinatie van winterse ingrediënten (linzen, wortel) en het prille groen van de eerste lentespinazie zorgen voor een goede eiwitopname. en het is echt heerlijk!!
| Ingrediënten voor 2 personen: · 250 gram verse spinazie of evt. diepvriesspinazie · 1 grote ui · 125 gram champignons · 1 wortel · 1 teen knoflook · ½ eetlepel extra vierge olijfolie · 75 gram rode linzen · 1 eetlepel bouillonpoeder uit de natuurwinkel · kruidenzout en peper naar smaak · 3-4 eetlepels cashewnoten Was de spinazie en laat uitlekken. Pel de ui en snijd hem in kleine stukjes. Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Maak de wortel schoon en snijd hem in plakjes. Pel de knoflook en hak hem fijn. Verhit de olie zachtjes in de pan en smoor de ui, wortel en knoflook enkele minuten. Voeg dan de spinazie, champignons, linzen, bouillonpoeder en 125 ml water toe en breng aan de kook. Draai het vuur zacht en laat het geheel met het deksel op de pan in 15 minuten gaar worden. Voeg eventueel nog extra water toe als het gerecht droog kookt. Breng de schotel op smaak met kruidenzout en peper en meng de noten er als laatste door heen. .Etherische oliën hebben een positief effect op het darmmicrobioom en de potentie ontstekingen te verminderen. Dit concluderen wetenschappers op basis van een review.
Etherische oliën en hun bestanddelen hebben de kracht ontstekingsreacties tegen te gaan. De oliën blijken de productie van zuurstof- en stikstofradicalen te verminderen. Daarnaast remmen ze de productie van een eiwitcomplex dat de expressie van genen beïnvloedt. Genen die betrokken zijn bij de vorming van ontstekingsreacties. Veel gebruikte etherische oliesoorten zijn: Tijm, citroen, koriander, oreganum, munt, rozemarijn, lavendel. Dus mijn tip is je tijdens deze 2 weken te omgeven met deze etherische oliën, dat kan m.b.v. een oliebrander. Veel plezier :) Dat kan mbv Chai- thee, ik kwam een recept tegen om dit zelf te maken, echt heerlijk, een aanrader!!!!
Benodigdheden Kaneel 2 pijpjes Kardemom 6 stuks Steranijs 1 ster Venkel 1 dessertlepel zaden Kruidnagel 2 stuks Gember vers 1 stukje 2cm of ½ theelepel poeder Vijzel Bereiding De specerijen in de vijzel fijner maken (tot grove stukjes, geen poeder). Gember er daarna bij (als je verse gebruikt) in een paar kleine stukjes of als poeder. Dit mengsel in 1l. kokend water, deksel erop i.v.m. de etherische oliën 20 minuten koken afhankelijk van gewenste sterkte. Daarna zeven. Zo drinken of evt. zoeten met honing. Mag in de koelkast even blijven staan en kan koud worden gedronken maar ook 1 op 1 gemengd worden met warme melk. Kan ook opnieuw worden opgewarmd. Eventuele toevoegingen: Peperkorrels 4 stuks voor een pittige chai Zoethout paar stukjes voor een zoete chai Honing (koudgeslingerd) Voor de echte traditionele Indiase chai: warme melk erbij Wat zijn nu de Gezondheidsvoordelen Chai werkt sterk verwarmend en bevordert de spijsvertering. Het is antibacterieel, antiviraal, schimmelwerend en verbetert de weerstand. Verder werkt het ontstekingsremmend en helpt ‘t om het bloedsuikerniveau te stabiliseren. Genieten dus!! :) |
AuteurHallo iedereen, tot dusver heb ik wekelijkse nieuws updates gepost via facebook en linked in. Hoog tijd dit ook via deze site te gaan doen. Dus vanaf heden vinden jullie hier wekelijkse updates. Veel leesplezier. Archieven
November 2019
Categorieën |